top of page

BARIŞ DİLİ

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2024


                                        

            Ölüm kolay, barış zordur.

            Yaşamın pratiği bize bunu göstermiştir.

            Birileri daha çok kazansın, daha iyi yaşasın, daha kariyer sahibi olsun vs. adına, savaş ve düşmanlık hep diri tutulmuş ve insanlık dostluk ve barış dili yerine; egemen anlayışın dili olan savaş dilini kullanır olmuştur. Ne yazık ki, insanlık tarihine savaş dili egemen olmuştur.

            Tarihe bir bakın, dünyada,  hiçbir zaman,  gerçek anlamda barış yaşanmamıştır. Savaş, her dönem, farklı yoğunlukta, farklı koşullar ve konumlarda her zaman yaşanmıştır.

            Diyalektik bize, her şeyin karşıtının olduğunu söyler. Bu evrensel bir gerçekliktir. Ama hiçbir şey, mutlak değildir. Bu anlamda her beyaz, ne tam beyaz, her siyahta ne de tam siyahtır. Beyazın ve siyahın da farklı ve sonsuz tonları vardır. Bu anlamda, savaşın ve barışın da farklı yoğunlukluları ve düzeyleri bulunur. Örneğin, hayatta kalmak için, doğaya ve toplumsal değerlere karşı verilen her türlü eylem ve etkinlik de  “bir savaşımdır”.

            Hayatta kalmak ve daha iyi koşullarda yaşamak için verilen “yaşam savaşımı” barış içinde yapılabilir ve bu da insan olmakla eşdeğerlidir. Çünkü insan olmak, insanileşmektir. İnsanileşmek, insanca duygular olan (paylaşma, dayanışma, sevgi, özgürlük ve aynı koşullarda eşitlik vs. gibi) değerleri edinmektir.

            Oysa ölüm düşmanı çoğaltır, acıları arttırır ve toplumsal ortak değerleri köreltir. Kin ve nefret duygularını arttırır. Bilmeliyiz ki, insan, kötülüğün kaynağı olan her türlü olumsuz değerlerden arındığı sürece, insanileşir.

            İşte barış dilini kullanmak, insanları ötekileştiren, düşmanlaştıran ve algısal zafiyete uğratan her çeşit değerlerden uzak kalmak demektir.

            Barış dilini kullanmak;

            -Ölen her insana saygı göstermektir.

            -Farklı düşüncede olan her insanı anlamak ve duygudaşlık yaparak, o insanın duygu yoğunluğunu anlamak ve her görüş ve düşünceye saygı göstermektir.

            - Evrende sonsuz çeşitlilik olduğunu ve her bir çeşidin, evrene bir anlam kattığını ve bir nesnenin bir zenginlik yarattığını görebilmek ve varlaşmış olan her zenginliğin yaşatılması gerektiğini algılamak ve onun da önemli bir değer olduğunu kabullenmektir.

            -Hiçbir kimsenin kendisini merkeze alarak, “her şey benim çevremde dönüyor, ben ne diyorsam o doğrudur” mantığından uzaklaşması ve herkesin doğrusunun kendi doğrusu olduğunu bilmesi demektir.

            -Bir rengin nasıl ki sonsuzca tonları varsa, dünyada var olan yaklaşık 7,5 milyar insanın da, her olay ve olguyu değerlendirişinde ve bakışında, farklılıkların bulunduğunu anlamak demektir.

            -Kuantum teorisi bize, “her şeyde belirsizlik ve görecelik vardır ve hiçbir şey an içinde bile göründüğü gibi değildir” ilkesini öğretmiştir. Bu anlmada her insanın davranışı ve farklılığı, koşullara ve konumlara göre değişiklik göstermesi çok doğaldır. Bu farklılıklar zenginliktir ve bu zenginliği düşmanlık olarak görmemektir.

            -Her ölüm erkendir ve her insan bir “can”dır. Her “can” değerlidir ve cana saygı göstermek, en insanı duruştur. Bilge Hacı Bektaş Veli: “Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız” demiştir.  Bu özdeyiş, insan olmanın ölçütünü ortaya koymuştur.

            Kim ne dersin desin, insani davranışın en temel göstergesi, “barış dilini” ortaya koymaktır.

            Ulu ozan Yunus Emre: “Ol can ölür ki, sen ona can olasın/Ölmüş gönül dirilir, ondaki sen olasın”. Bu dizeler bilgece dizelerdir. Bir insana “can” olmak, onu yaşatmak demektir. Can olmak, ölmüş bir insanı bile yaşamda diri tutmak demektir. Yeter ki, ölenin canı, bir dost, bir sevenin canına katılsın. Bu anlamda “barışın dili”, sessizin de dilidir. Çünkü barış, yaşatmayı, ayakta tutmayı ve olmayı amaçlar.

            Çünkü barış; güvendir, uzlaşıdır, sükunettir, huzurdur, sevgidir, düzenliliktir, paylaşımdır, kardeşliktir, rahatlıktır, doyumdur, üretimdir, zenginliktir, dirliktir vs….

            Bu değerlerden yana olmak ve bu değerleri tüm insanlık için istemek, insan olmanın gereğidir.

            İnsanlığı yüceltecek olan şey, barıştır….

            Barış dilini kullananlara bin selam….                                   

 

 

Comments


bottom of page